آیا توزین دقیق در اقتصاد صنایع مختلف اثرگذار است؟
از آنجایی که وزن كالاهاي مورد معامله مهمترين معیار داد و ستد در اکثر قريب به اتفاق صنوف و واحدهاي توليدي است، وجود یک باسكول دیجیتال دقیق و بادوام، جزء اساسيترين ابزار اوليه مورد نياز براي راهاندازي و تداوم حيات اين صنایع مي باشد.
با توجه به حجم بالاي مواد اوليهي ورودي به واحدهاي توليدي و همچنين خروجي انبوه محصولات از اين واحدها، وجود خطاي حين توزين ميتواند اثرات زيانبار اقتصادي براي اين صنايع به همراه داشته باشد. پيدا شدن اختلاف باسكول دیجیتال با تأمين كنندهي مواد اوليه به هنگام خريد و نيز با توزيع كنندهي محصولات در حين فروش براي يك واحد صنعتي، از جمله اثرات سوء اقتصادي خطاي باسكول دیجیتال به شمار ميرود كه بهتر از قبل از خرید باسکول دیجیتال، نسبت به شناسایی لودسل و سازه با کیفیت آگاه باشیم. به عنوان مثال تامین کننده ای ساکن منطقه گرمسیری که از باسکول کامیون کش یا باسکول تریلی کش با لودسل چینی و سازه ی فلزی مواد را توزین میکند قطعا در هربار توزین خطای بالایی را متحمل شده است. و به دليل كمتوجهي به اين مهم، اعتبار واحد صنعتي را در بازار زير سوأل خواهد برد.
همچنين برنامه ريزي توليد واحد صنعتي كه بر اساس تنظيم زمان و ميزان ورودي مواد اوليهي مورد نياز به آن صورت مي پذيرد، به نسبت وجود خطا در توزين، كارايي خود را از دست داده و در ميزان توليد نهايي مورد نظر اثر منفي خواهد گذاشت. اين اثرات منفي، چه در توليد و چه در فروش، سبب كشمكشهاي حقوقي ناخواسته ميان طرفين معامله شده و بر اعتبار واحد ها و تجار و دست اندركاران صنعت و تجارت اثرات سوء جبران ناپذيري خواهد گذاشت.
لذا رفع معايب سيستم توزين شامل انواع باسکول دیجیتال صنعتی مانند باسکول ماشین سنگین، باسکول تریلی کش یا باسکول کامیون کش، كه سبب بروز خطا در هر توزين ميشود، علاوه بر اين كه موجب سودآوري اقتصادي، شرعي و قانوني استفاده كنندگان ابزارهاي توزين ميگردد، از بروز دعاوي حقوقي ناشي از كم فروشي و توزين ناصحيح و تضييع حقالناس نيز جلوگيري نموده و ضمن رعايت عدالت ميان حقوق خريداران و فروشندگان، سبب خوش نامي، اعتبار و حسن شهرت تأمين كنندگان، توليد كنندگان و توزيع كنندگان كالاها و محصولات خواهد گرديد.
به منظور تشريح اهميت اين امر، تیم تولید محتوای شرکت فرد ایران در نظر دارد ضمن بررسي اهمیت استفاده از سیستمهاي توزین دقیق و مناسب هر صنعت در صنايع، در هر مقاله به بررسي صنعتي خاص پرداخته و اهميت دقت توزین را در آن صنعت تبيين نمايد.
در اين مقاله به بررسي اهميت استفاده از ابزارهاي دقيق توزين از جمله باسکول دیجیتال در صنعت سيمان خواهيم پرداخت.
قدمت صنعت سیمان در ایران
صنعت سیمان ایران با سابقه 85 ساله و ظرفیتهاي بالقوه بالا، به جهت بیشترین رشد و تاثیر گذاري کافی در اقتصاد کشور توانسته است جایگاه ویژه اي در صنعت کشور داشته باشد. در حال حاضر ایران با ظرفیت تولید 200.000 تن سیمان در روز بزرگترین کشور تولید کننده سیمان منطقه خاورمیانه می باشد .
خالی از لطف نیست بدانیم که ظرفیت تولید کشور در سال 1357 هم زمان با پیروزي انقلاب اسلامی 8 میلیون تن در سال بوده و هم اکنون با 60 میلیون تن در سال از رشدي معادل %750 نسبت به سال 1357 و 300 % در ده سال اخیر برخوردار است و بدین ترتیب صنعت سیمان کشور بیشترین سهم از رشد صنعت کشور را به خود اختصاص داده است.
تعداد کارخانجات سیمان در حال تولید کشور 53 واحد میباشد.
چرا استفاده از سیستم توزین دقیق و مناسب در کارخانجات تولید سیمان ضروری است؟
در مثال زير به بررسي يك كارخانه توليد سيمان با ظرفيت 1.000.000 تن در سال مي پردازيم. قابل ذكر است كه ارقام قيد شده تقريبي اما نزديك به ارقام مستند مي باشد.
این کارخانه به طور متوسط در هر روز 2700 تن سیمان تولید میکند و با توجه به اين مقدار تولید در طی روز، به تعداد 108 بار توزین (54 توزین پر و 54 توزین خالی) نياز دارد. حال اگر فرض كنيم که این کارخانه داراي باسکولی 50 تنی با خطاي حداقلی 20 کیلوگرم در هر 50 تن داشته باشد، فقط در حالت توزین پر در طول یک روز تقریباً 1 تن خطاي توزین خواهد داشت و با فرض این که قیمت هر تن سیمان 850.000 تومان باشد، در طول یک ماه 25.500.000 تومان و در طول یک سال 306.000.000 تومان فقط براي حالت توزین پر متضرر می شود.
حال با توجه به موارد فوق در صورتی که این کارخانه باسکول دیجیتالی داشته باشد که توزین صحیح و دقیق داشته باشد در طول یک سال حداقل 306.000.000 تومان فقط از طریق فروش سیمان به درآمد خود خواهد افزود.که میدانیم با توجه به شرایط اقتصادی کنونی و تورم لحظه ای، با افزایش قیمت سیمان این مقدار نیز به صورت صعودی رشد خواهد داشت.
تهیه شده توسط گروه تحقیقات بازار شرکت فرد ایران