لازم است که مالکان باسکول ماشین سنگین است پس از خرید باسکول جاده ای مناسب کسب و کار خود که با توجه به نوع جنس سازه میتواند یکی از انواع باسکول بتنی، باسکول تمام فلز و یا باسکول بتن فلز باشد، 5 نکته ی اصلی برای جلوگیری از بروز خطا در باسکول دیجیتال را رعایت نمایند.
عدم رعایت و حفاظت لازم توسط فروشنده باسكول برای جلوگیری ازآسیب دیدن كابلهای لودسل توسط جوندگان موذی
كابل كشی غیر استاندارد سبب مشكلاتی نظیر پوسیدگی كابل، نفوذ رطوبت، خوردگی، هجمه جوندگان، آسیبهای فیزیكی و غیره می گردد كه این عوامل سبب شده باسكول اندازه گیری دقیق و قابل اطمینانی را نداشته باشد و وزن را اشتباه نمایش دهد.
استفاده از جعبه تقسیم های نامرغوب و غیر استاندارد مقاومتی (پتانسیومتری) برای باسكول
در این جعبه تقسیمها، مقاومت یكی از قطعات و اجزای اصلی می باشد و از آن جهت پوشاندن ایرادات باسكول نظیر ضعف پلاتفرم، فونداسیون غیر استاندارد، لودسل نامرغوب، نصب نامناسب باسكول و … در زمان كالیبراسیون و استاندارد استفاده می شود. مقاومت ها نیز از قطعات الكترونیكی می باشند و در مقابل رطوبت و سرما و گرما آسیب پذیر میباشند. لذا وجود تغییرات دمایی و یا رطوبت در محل قرار جعبه تقسیم سبب خواهد شد كه مقاومت به خوبی به وظیفه خود عمل نكند و در نتیجه باسكول وزن را بصورت اشتباه نمایش می دهد.
عدم رعایت نكات لازم در اجرای فونداسیون
عدم بستر سازی سازی و استفاده از نیروهای غیر متخصص و طراحی اشتباه سبب شده كه برخی از فونداسیون های باسکول بتنی تنها پس از چند ماه از خرید باسکول و نصب باسكول نشست نماید. نشست فونداسیون سبب خارج شدن لودسل از كالیبره شده و سیستم توزین در این حالت عملكرد صحیحی ندارد و هزینهای تعمیر چند میلیون تومانی به صاحب باسكول تحمیل خواهد شد.
سوء استفاده تعمیركاران و عاملین غیر مجاز از حسن اعتماد مالك باسكول جاده ای
عدم تماس با شركت سازنده باسكول و استفاده از تعمیركاران غیر مجاز سبب مشكلات بسیار زیادی خواهد شد كه برخی از آنها عبارت است از:
تعویض غیرضروری لودسلهای مرغوب با لودسلهای چینی چند میلیون تومانی و نامرغوب ، فروش لودسلهای مرغوب و سالم مالك باسكول به قیمت بالا در بازار آزاد به دیگر مشتریان، دریافت هزینهای گزاف از وی برای تعمیرات غیرضروری، عدم امكان دریافت خسارت از تعمیركار در صورت كوتاهی در انجام وظیفه.
برخی از نكات مهم در دوام دقت و صحت یك باسكول
• رعایت صحیح سیستم ارتینگ ( بدون استثنا تمامی تجهیزات الكترونیك باید مجهز به سیستم ارتینگ باشند.)
• ایجاد ضربه گیر جهت جلوگیری از ورود كامیون ها با سرعت بیش از حد مجاز بر روی باسكول.
• صفحه بار یا توزین ( صفحه باسكول یا پلاتفرم ) باید مناسب و مستحكم باشد.
• نظافت باسكول و تمیز نگه داشتن زیر آن.
• بازدید مستمر اطراف باسك
آمارهای تکان دهنده اما واقعی از دنیای باسکول جاده ای…!
بیش از 50% باسكول ها تنها 48 ساعت پس از نصب، دقت اندازه گیری خود را از دست میدهند. بیش از 60% باسكول ها به علت عدم حفظ خصوصیات خود، در آزمون سنواتی مردود می گردند. خیلی از باسكول ها در فصل سرما و گرما نزدیك به 100 كیلوگرم خطا در اندازه گیری وزن دارند.
خسارات پنهان میلیاردی باسکول ها به صاحبان خود
باسكول علیرغم ظاهر تنومند آن ، یك وسیله حساس ابزار دقیق است كه باید همواره در طول زمان اندازه گیری دقیق و قابل اطمینانی را داشته باشد. توزین غیر دقیق یك باسكول می تواند در كوتاه مدت معادل چند برابر ارزش اقتصادی باسكول را به صاحب آن تحمیل نماید. شاید درك این موضوع در ابتدا كمی سخت باشد ولی این موضوع با ذكر یك مثال كاملاً محسوس و مشهود میشود:
یك كارخانه فولاد را در نظر بگیرید؛ این كارخانه در طول یكسال، 250 روزكاری دارد و در هر روزكاری 200 توزین دارد و ارزش هركیلوگرم از مواد تولیدی این كارخانه 200,000 ریال میباشد. حال درصورتیكه باسکول کامیون کش یا باسکول تریلی کش این كارخانه در هر توزین فقط 20 كیلوگرم خطا داشته باشد در طول یكسال نزدیك به 200,000,000,000 ریال یعنی 20 میلیارد تومان به صاحب كارخانه ضرر خواهد رساند.
حداقل خسارت
ریال000/000/000/200 = 20 X 000/200 X 200 X 250
بله! این موضوع كاملاً واقعیت دارد! چرا كه در بررسی های سنواتی و دوره ای از باسكول ها، بعضا از خسارت30 میلیارد تومانی و یا چند صد میلیارد تومانی یك باسكول در طول یكسال به جهت خطای غیر مجاز و عدم اطلاع صاحب آن شركت از آن موضوع مشاهده شده است.
خسارت واقعی ناشی از خطای باسکول چند میلیارد ضرر ایجاد میکند؟
این در حالیست كه ما فرض گرفتیم كه باسكول تنها 20 كیلوگرم خطا دارد ولی با مشاهدات صورت گرفته و بنا بر اذعان خود صاحبان باسكول 50 تنی، باسکول 60 تنی و یا باسکول ماشین سنگین در یك منطقه كوچك، اندازه گیری های باسكولها نسبت به یكدیگر بعضا تا 100 كیلوگرم اختلاف داشته است و متاسفانه وجود اینگونه خطا ها علاوه بر ایجاد فضای بی اعتمادی در بین صاحبان كالا سبب شده است كه بعضا خریداران و یا فروشندگان این خطا را بدون در نظر گرفتن عواقب آن جزئی از اندازهگیری بدانند و به راحتی از این خطای باسكول چشم پوشی نموده و آن را نادیده بگیرند. این در حالیست كه وظیفه یك باسكول، اندازه گیری دقیق و قابل اطمینان همواره در طول زمان بهره برداری بوده و وجود هر مقدار خطای وزن در توزین، علاوه بر ایجاد ضررهای هنگفت و پنهان چند میلیارد تومانی مالی و دنیوی برای طرفین معامله، سبب حق الناس شده و یقینا همه افراد مرتبط با باسكول از جمله تولید كننده، تكنسین و نصاب باسكول، تعمیركار و خریدار در صورت كوتاهی در وظیفه خود در این حق الناس سهیم هستند.
تهیه شده توسط گروه تحقیقات بازار شرکت فرد ایران