لازم است که مالکان باسکول ماشین سنگین است پس از خرید باسکول جاده ای مناسب کسب و کار خود که با توجه به نوع جنس سازه میتواند یکی از انواع باسکول بتنی، باسکول تمام فلز و یا باسکول بتن فلز باشد، 5 نکته ی اصلی برای جلوگیری از بروز خطا در باسکول دیجیتال را رعایت نمایند.
عدم رعايت و حفاظت لازم توسط فروشنده باسكول براي جلوگيري ازآسيب ديدن كابلهاي لودسل توسط جوندگان موذي
كابل كشي غير استاندارد سبب مشكلاتي نظير پوسيدگي كابل، نفوذ رطوبت، خوردگي، هجمه جوندگان، آسيبهاي فيزيكي و غیره مي گردد كه اين عوامل سبب شده باسكول اندازه گيري دقيق و قابل اطميناني را نداشته باشد و وزن را اشتباه نمايش دهد.
استفاده از جعبه تقسيم هاي نامرغوب و غير استاندارد مقاومتي (پتانسيومتري) براي باسكول
در اين جعبه تقسيمها، مقاومت يكي از قطعات و اجزاي اصلي مي باشد و از آن جهت پوشاندن ايرادات باسكول نظير ضعف پلاتفرم، فونداسيون غير استاندارد، لودسل نامرغوب، نصب نامناسب باسكول و … در زمان كاليبراسيون و استاندارد استفاده مي شود. مقاومت ها نيز از قطعات الكترونيكي مي باشند و در مقابل رطوبت و سرما و گرما آسيب پذير ميباشند. لذا وجود تغييرات دمايي و يا رطوبت در محل قرار جعبه تقسيم سبب خواهد شد كه مقاومت به خوبي به وظيفه خود عمل نكند و در نتيجه باسكول وزن را بصورت اشتباه نمايش مي دهد.
عدم رعايت نكات لازم در اجراي فونداسيون
عدم بستر سازي سازي و استفاده از نيروهاي غير متخصص و طراحي اشتباه سبب شده كه برخي از فونداسيون های باسکول بتنی تنها پس از چند ماه از خرید باسکول و نصب باسكول نشست نمايد. نشست فونداسيون سبب خارج شدن لودسل از كاليبره شده و سیستم توزین در اين حالت عملكرد صحيحي ندارد و هزينههاي تعمير چند ميليون توماني به صاحب باسكول تحميل خواهد شد.
سوء استفاده تعميركاران و عاملين غير مجاز از حسن اعتماد مالك باسكول جاده ای
عدم تماس با شركت سازنده باسكول و استفاده از تعميركاران غير مجاز سبب مشكلات بسيار زيادي خواهد شد كه برخي از آنها عبارت است از:
تعويض غيرضروري لودسلهاي مرغوب با لودسلهاي چيني چند میلیون تومانی و نامرغوب ، فروش لودسلهاي مرغوب و سالم مالك باسكول به قيمت بالا در بازار آزاد به ديگر مشتريان، دريافت هزينههاي گزاف از وي براي تعميرات غيرضروري، عدم امكان دريافت خسارت از تعميركار در صورت كوتاهي در انجام وظيفه.
برخي از نكات مهم در دوام دقت و صحت يك باسكول
• رعايت صحيح سيستم ارتينگ ( بدون استثنا تمامي تجهيزات الكترونيك بايد مجهز به سيستم ارتينگ باشند.)
• ايجاد ضربه گير جهت جلوگيري از ورود كاميون ها با سرعت بيش از حد مجاز بر روي باسكول.
• صفحه بار يا توزين ( صفحه باسكول يا پلاتفرم ) بايد مناسب و مستحكم باشد.
• نظافت باسكول و تميز نگه داشتن زير آن.
• بازديد مستمر اطراف باسك
آمارهای تکان دهنده اما واقعی از دنیای باسکول جاده ای…!
بيش از 50% باسكول ها تنها 48 ساعت پس از نصب، دقت اندازه گيري خود را از دست ميدهند. بيش از 60% باسكول ها به علت عدم حفظ خصوصيات خود، در آزمون سنواتي مردود مي گردند. خيلي از باسكول ها در فصل سرما و گرما نزديك به 100 كيلوگرم خطا در اندازه گيري وزن دارند.
خسارات پنهان میلیاردی باسکول ها به صاحبان خود
باسكول عليرغم ظاهر تنومند آن ، يك وسيله حساس ابزار دقيق است كه بايد همواره در طول زمان اندازه گيري دقيق و قابل اطميناني را داشته باشد. توزين غير دقيق يك باسكول مي تواند در كوتاه مدت معادل چند برابر ارزش اقتصادي باسكول را به صاحب آن تحميل نمايد. شايد درك اين موضوع در ابتدا كمي سخت باشد ولي اين موضوع با ذكر يك مثال كاملاً محسوس و مشهود ميشود:
يك كارخانه فولاد را در نظر بگيريد؛ اين كارخانه در طول يكسال، 250 روزكاري دارد و در هر روزكاري 200 توزين دارد و ارزش هركيلوگرم از مواد توليدي اين كارخانه000/200 ريال ميباشد. حالدرصورتيكه باسکول کامیون کش یا باسکول تریلی کش اينكارخانه در هر توزين فقط 20 كيلوگرم خطا داشته باشد در طول يكسال نزديك به 000/000/000/200 ريال يعني 20 ميليارد تومان به صاحب كارخانه ضرر خواهد رساند.
حداقل خسارت
ريال000/000/000/200 = 20 X 000/200 X 200 X 250
بله! اين موضوع كاملاً واقعيت دارد! چرا كه در بررسي هاي سنواتي و دوره اي از باسكول ها، بعضا از خسارت30 ميليارد توماني و يا چند صد ميليارد توماني يك باسكول در طول يكسال به جهت خطاي غير مجاز و عدم اطلاع صاحب آن شركت از آن موضوع مشاهده شده است.
خسارت واقعی ناشی از خطای باسکول چند میلیارد ضرر ایجاد میکند؟
اين در حاليست كه ما فرض گرفتيم كه باسكول تنها 20 كيلوگرم خطا دارد ولي با مشاهدات صورت گرفته و بنا بر اذعان خود صاحبان باسكول 50 تنی، باسکول 60 تنی و یا باسکول ماشین سنگین در يك منطقه كوچك، اندازه گيري هاي باسكولها نسبت به يكديگر بعضا تا 100 كيلوگرم اختلاف داشته است و متاسفانه وجود اينگونه خطا ها علاوه بر ايجاد فضاي بي اعتمادي در بين صاحبان كالا سبب شده است كه بعضا خريداران و يا فروشندگان اين خطا را بدون در نظر گرفتن عواقب آن جزئي از اندازهگيري بدانند و به راحتي از اين خطاي باسكول چشم پوشي نموده و آن را ناديده بگيرند. اين در حاليست كه وظيفه يك باسكول، اندازه گيري دقيق و قابل اطمينان همواره در طول زمان بهره برداري بوده و وجود هر مقدار خطاي وزن در توزين، علاوه بر ايجاد ضررهاي هنگفت و پنهان چند ميليارد توماني مالي و دنيوي براي طرفين معامله، سبب حق الناس شده و يقينا همه افراد مرتبط با باسكول از جمله توليد كننده، تكنسين و نصاب باسكول، تعميركار و خريدار در صورت كوتاهي در وظيفه خود در اين حق الناس سهيم هستند.
تهیه شده توسط گروه تحقیقات بازار شرکت فرد ایران