مشخصات فني يك باسكول دیجیتال باكيفيت چيست؟ متوسط عمر مفيد يك باسكول جاده ای مقاوم چند سال است؟ نكات كليدي قبل از خرید باسكول دیجیتال مناسب بايد در ذهن داشـت كدام است؟ آيا شـرايط آب و هواي محـل استفاده، نوع كالاي مورد توزين و نوع وسيله باربـري ميتواند در انتخاب نوع باسكول تأثيرگذار باشد؟ خرید باسکول 50 تنی یا باسکول 60 تنی مناسب صنف کاری شماست؟
اينها سوالاتي است كه ذهن اكثرخريداران باسـكول دیجیتال را بهخود مشغول ميكند. بديهي استكه اطلاع از مشخصات يك باسكول دیجیتال مناسب براي خريـداران امري ضـروري اسـت. لـذا تعريف مشخصههاي لازم براي انتخـاب يک باسکول جاده ای مناسـب، اولويـتـي اسـت که نميتـوان از کنـار آن به سـادگي گـذشت.
تعریف باسکول دیجیتال خوب چیست؟
باسكول جاده ای ترازويي بزرگ است كه صرفاً هدف از تهيه آن، سنجش وزن (توزين) باري است كه روي آن قرار ميگيرد. بنابراين بارزترين مشخصه كيفيت يك باسكول دیجیتال دقت و صحت بالا (خطاي بسيار جزئي و قابل چشمپوشي) آن در توزين باشد. البته اين دقت و صحت نبايد لحظه اي باشد، بلكه مي بايست همواره در طول زمان بهره برداري دقت و صحت باسكول حفظ شود. آن هم دقتي پايدار، تکرارپذير و قابل اطمينان.
اما نكته قابل توجه در انتخاب نوع باسكول دیجیتال، چيـزي نيست جز نوع خاص مورد نيـاز شما كه مطابق با شرايط ويژه كار شمـا و مناسـب با صنف كاريتان باشد و به عنوان يك مصرفكننده خاص دقيقاً با نيازهاي كاري و روزمره شما همخواني داشته باشد مثلا برای توزین تریلی نمیتوان از باسکول کامیون کش استفاده نمود و خرید باسکول تریلی کش مناسب با ابعاد استاندارد وسیله نقلیه الزامی است. و مسأله جنس باسكول (فلزي، بتني، و بتن- فلزي) از جمله باسکول فلزی یا باسکول بتنی در الويت بعدي قرار ميگيرد. اما متأسفانه ممکن است بسياري از فروشندگان باسكول، از ابتداي صحبت و بدون توجه به نوع صنف و كار و كسب شما، به سراغ مسأله جنس باسكول رفته و مثلاً باسکول فلزي (تمام فلز) را به شما توصيه نمايند و به ترويج اين باور بپردازند که نوع فلزي يک سرمايه هميشگي است و يا بعضي ديگر باسكول بتني و يا نيمه بتني (نيمه فلزي) را با توجه به ديگر مزاياي آنها پيشنهاد کنند و در توجيه صحبتشان انواع استدلالهاي کلي و جزئي را در خصوص مشخصات فني يک باسکول و قطعات آن براي شما شرح دهند كه اين كار روش صحيحي نبوده و نميتواند مشاوره خوبي در مورد باسكول مناسب فعاليت ارائه دهد.
7 عاملی که قبل از انتخاب باسکول باید بررسی نمایید.
1) شرايط آب و هوايي، ميزان متوسط دما و رطوبت و بازه تغييرات آن در محل نصب
2) نياز به جابجايي باسكول در آينده.
3) حداقل زمان قابل تخصيص براي نصب و راهاندازي. (فوريت زماني نصب و راهاندازي)
4) هزينههاي مراحل اجرا و حمل و نقل.
5) متوسط تعداد توزين در روز.
6) حداكثر بار محوري وسيله نقليه اي كه توزين مي گردد.
7) مسقف بودن و محدوديت فضا براي انجام مراحل نصب
همچنين در انتخاب نحوه قرارگيري باسكول در محل نصب، -كه به دو شكل داخل زمين و يا روي زمين امكانپذير است- باید موارد زیر را در نظر گرفت:
6 عامل اصلی در انتخاب نوع قرار گیری باسکول کدامند؟
1) مقاومت زمين نسبت به تحمل فشار
2) سطح آبهاي زيرزميني
3) ميزان حداقل و حداكثر دما و ميزان بارندگي
4) مقدار فضاي قابل تخصيص براي نصب باسكول
5) امكان ريزش كالا به هنگام توزين
6) امكان تجمع خاك، گل و لاي و مواد زايد در زير باسكول (در معادن و محيطهاي خاكي و پرتردد)
با توجه به مطالب بالا، حال ميتوان باسكول مناسب را تعريف نمود: باسكول مناسب باسكولي است كه جنس بدنه و نحوه قرارگيري آن در محل نصب، متناسب با نياز استفادهكننده و شرايط خاص محل نصب آن انتخاب شده باشد
منظور از واژه “باکیفیت” در باسکول جاده ای چیست؟
حال به دنبال تعريف كيفيت باسكول هستيم. طبق تعريف استاندارد باسكولها، باسكول جادهاي وسيلهاي است كه وسايل نقليه جادهاي (اعم از كاميون و تريلي) را در يك مرحله و با استفاده از اثر جاذبه زمين توزين كند. براي آن كه باسكولي بتواند قابليت توزين تا سقف ظرفيت خود، آن هم به صورت دقيق را دارا باشد، در وهله اول بايد بهگونهاي طراحي شده باشد تا از نظر فيزيكي بتواند تمامي وزن ناشي از بار روي سطح خود را به راحتي تحمل نموده و آن را صرفاً از طريق حسگرهاي وزن، كه لزوماً و دقيقاً نسبت به سطح زمين عمود نصب شدهاند، به زمين منتقل نمايد. اما تحمل صحيح وزن (عدم شكستگي يا خمش صفحه بار) و انتقال صحيح آن به زمين (فقط از طريق لودسلهاي دقيقاً عمود بر سطح زمين)، تنها شرط لازم است و نه كافي. براي تحمل وزن بسيار زياد چند 10 تني كه قرار است بر يك سطح چند سانتيمتر مربعي زير لودسل بر سطح زمين وارد شود، نياز به سازهاي به نام فونداسيون ميباشد. تا اينجا فقط شرايط فيزيكي لازم را براي انتقال صحيح بار در روي سطح زمين فراهم كرده ايم. اما نوع طراحي، ميزان مقاومت و كيفيت صفحه بار، فونداسيون، حسگرهاي وزن (لودسلها) و ساير قطعات باسكول، خود به مواد اوليه مرغوب، فناوري پيشرفته و شرايط ويژه وكنترل شدهاي براي توليد و ساخت نياز دارند كه هر توليدكنندهاي از پس ايجاد اين شرايط و گردهمآوري اين امكانات و تجهيزات جهت توليد صحيح و اصولي قطعات باسكول بر نميآيد. با در نظر گرفتن مطالب فوق ميتوان باسكول باكيفيت را اينچنين تعريف نمود: باسكول باكيفيت، باسكولي است كه تكتك اجزاء و قطعات آن تحت شرايط كنترل شده و با استفاده از فناوري روز و از مواد اوليه مرغوب و باكيفيت توليد شده باشد.
باسـكول باكيفيت باسكولي اسـتكـه تكتك اجزا و قطعـات آن تحـت شـرايط كنترل شده، و با اسـتفاده از فناوري روز و از مـواد اولـيه مـرغـوب وباكيـفيـت تـولـيـد شـده بـاشـد.
تهیه شده توسط گروه تحقیقات بازار شرکت فرد ایران